Ubuntu 19.10 - Šta je novo? [VIDEO]


Kompanija Canonical je 17. Oktobra 2019. godine obradovala svoje vjerne fanove, novim izdanjem Ubuntu Linux-a kodnog imena: "Eoan Ermine". Novi Ubutu donosi set novina i sigurnosnih poboljšanja koje nismo imali priliku vidjeti u prethodnim izdanjima. U ovom kratkom članku, pogledajmo šta donosi novi Ubuntu 19.10 i da li ga je vrijedno okušati i učniti podrazumijevanim operativnim sistemom. 

Za Amar Tufo - BLOG,
piše: Amar Tufo


_________________

Video recenzija: Ubuntu 19.10 - Šta je novo?

Novi Ubuntu, kao što sam već i rekao, donosi seriju noviteta, poboljšan grafički interfejs te niz drugih noviteta i karakteristika. Uglavnom, radi se o izdanju koje prema pisanju portala OMG! Ubuntu ovaj put donosi sljedeće karakteristika:

 • - ZFS filesystem podršku
 • - Brže butanje
 • - Kompresovane nVidia grafičke drajvere
 • - Linux kernel 5.3.0-24 
 • - GNOME okruženje radne površine v 3.34
 • - Tvekovan i poboljšan dijalog za podešavanje
Osnovne karakteristike i kratak pregled arhitekture mog računala, moguće je pogledati komandom screenfetch.


Slika 1: Osnovne informacije o Ubunt-u 19.10 i arhitekturi mog računala
Izvor slike: Amar Tufo - BLOG

Kao što sami možete vidjeti, riječ je o Ubuntu Linux-u 19.10 koji se ovaj put isporučuje sa Linux kernelom 5.3.0-24 koji također donosi seriju sigurnosnih poboljšanja a nešto više informacija o ovom kernelu, možete saznati na ovom linku. Novi Ubuntu Linux se ovaj put isporučuje sa GNOME okruženjem radne površi koje sa sobom donosi seriju svojih aplikacija koje je moguće ubaciti na GNOME docker. 


Slika 2: GNOME docker - Ubuntu 19.10
Izvor slike: Amar Tufo - BLOG

Docker je novina u Ubuntu-u 19.10 te ga je shodno tome moguće pozicionirati na lijevu, desnu stranu ili donji kut vaše radne površine. Aplikacijama se pristupa klikom na tačkasti kvadratić koji otvara sve aplikacije koje su dostupne unutar Ubuntu-a 19.10.Slika 3: GNOME aplikacije - Ubuntu 19.10
Izvor slike: Amar Tufo - BLOG

Sve aplikacije će se prikazati jednom pošto kliknete na mali kvadratić u dnu GNOME dock trake. U mom slučaju, možete primijetiti da je GNOME dock onemogučen te je ostala jedino GNOME traka na kojoj se nalaze moje, često, korištene aplikacije. Ostale aplikacije unutar GNOME-a, moguće je pogledati klikom na jedan od tri kružića na gornjoj slici. 

Kada govorimo o aplikacijama, onda u ovom slučaju nema puno aplikacija koje dolaze predinstalirane. Zadano se sa instalacijom Ubuntu 19.10 isporučuje Firefox web preglednik, u stalnoj postavci je i Libre Office verzije 6.3, Amazon web integracija za njihovu radnju i pretraživanje, GParted aplikacija za manipulaciju i rad sa particijama, GNOME disk alat za pregled particija,  Rhythmbox music player, Screenshot za uzimanje i kreiranje željenih sličica radne površine itd. Sve ostale aplikacije se mogu dobaviti iz Ubuntu Software centra te ručnom instalacijom kroz Terminal.Slika 4: Ubuntu Software Center 
Izvor slike: Amar Tufo - BLOG

Ja bih ovdje izdvojio one aplikacije koje redovno koristim a to su: GIMP uredni za fotografije, Inkscape program za obradu vektorske grafike, Kdenlive video editor,  Chromium Web preglednik, VLC media player, te Simple Screen Recorder. Sve ove aplikacije su dostupne unutar Ubuntu Software centra a instalacija je veoma jednostavna. 

Kada je riječ o osnovnim sistemskim zahtjevima koje novi Ubuntu 19.10 zahtjeva, onda u tom pogledu treba dodati i to da je kompanija Canonical nedavno ukinula podršku za 32-bitni hardver. Drugim riječima, novi Ubuntu 19.10 zahtjeva dosta iznad prosječne sistemske performanse vašeg laptopa ili računara za svoj stabilan i brz rad. Ukratko, ovo su specijfikacije mog HP laptopa.


Slika 5: Kratak pregled karatkeristika mog HP računala
Izvor slike: Amar Tufo - BLOG

Riječ je o dosta brzoj HP mašini koju pogoni intel i5 proceror a radi sa 8 GB radne memorije. Za brže pokretanje zahtjevnih aplikacija brinu se dvije grafike i to intelova integrisana 4400 HD serija koja je u stanju doseći i do 6 GB video RAM-a te zasebna AMD Radeon 6400 HD grafika sa 2 GB video RAM-a. Za brže butanje i pokretanje aplikacija te dosta brži rad mog Ubuntu-a, brine se SSD Kingstom 240 GB. Stim u vezi, minimalni sistemski zahtjevi za instalaciju Ubuntu-a 19.10 su sljedeći:

 • - Dual core processor (2GHz) - preporučeno intel i3/i5 za optimalan rad
 • - 4 GB RAM-a
 • - SSD 60 / 120 GB - brže butanje i otvaranje aplikacija
 • - VGA / Intel HD grafika / još bolje ako računalo ima zasebnu grafičku
 • - Internet pristup - nije uslov ali je preporučen tijekom instalacije
 • - Ubuntu 19.10 iso je dostupan samo u 64-bitnom izdanju za Desktop računala
Ako vaš računar ili laptop ispunjava ove minimalne uslove, onda možete instalirati Ubuntu 19.10, u protivnom savjetujem radi 32-bitne podrške i nižih sistemskih zahtjeva instalaciju Ubuntu Mate 19.10, Elementary ili Linux Lite. Slika 6: Ubuntu Mate 

Kada je riječ o grafičkom interfejsu, na tom pogledu može se spomenuti da su se developeri potrudili i tvekovali su izgled ikona koje su sada svijetlo narandžaste boje koje prati Yaru tema. Teme je moguće podesiti korištenjem aplikacije GNOME Tweak koja se ne isporučuje sa Ubuntu-om nego ju je potrebno instalirati da bi se ista mogla koristiti. 


Slika 7: Dijalog za tvekovanje izgleda radne površi - Ubuntu 19.10
Izvor slike: Amar Tufo - BLOG

Kao što vidite, ovaj put Yaru tema je zadana tema kako ikona tako i GTK dijalog prozora. Ostale teme je moguće instalirati dobavljanjem njihovih repozitorija te uz aplikaciju GNOME Tweak, možete dodatno osvježiti izgled vašeg Ubuntu-a i njegove radne površine. Tako sam ja uklonio GNOME dock traku a kao application launcher, dodao Cairo dock koji zaista fino izgleda na radnoj površini uz wallpaper mog bloga.Slika 8: Cairo dock - Ubuntu 19.10
Izvor slike: Amar Tufo - BLOG

Pored pomenutog GNOME desktop radnog okruženja, treba dodati da ovaj put Ubuntu 19.10 donosi zadani naslovni wallpaper na kojem se nalazi maskota rakuna (slobodno me u komentaru ispravite ako griješim) a isti izgleda ovako.


Slika 9: Zadani wallpaper sa maskotom - Ubuntu 19.10
Izvor slike: Amar Tufo - BLOG

Kada već pominjem tvekovanje grafičkog interfejsa, treba pomenuti da su developeri u ovom izdanju Ubuntu-a znatno poboljšali izgled dijaloga za podešavanje. Sve postavke su poredane jedna pored druge što je jako fino jer ne morate tragati za pojedinim opcijama koje su znatno vidljive. Ako pak ne možete da vidite određene postavke, iste možete pronači klikom na ikonicu za pretraživanje u lijevom gornjem uglu. Slika 10: Izgled dijaloga za podešavanje - Ubuntu 19.10
Izvor slike: Amar Tufo - BLOG

Ja bih ovdje izdvojio online accounts opciju koja vam omogučava da sinkronizujete podatke s vašeg Gmail naloga sa Ubuntu distribucijom što vam omogučava da podacima pristupate kao običnom hard disku. Ovakva opcija može biti korisna onda kada je potrebno da imate rezervni disk za podatke u slučaju neželjenog kraha sistema, tako da podatke imate uvijek sa sobom a istima imate pristup 24/7.


Slika 11: Online account dijalog - Ubuntu 19.10
Izvor slike: Amar Tufo - BLOG


Slika 12: Gmail nalog  amartufotm@gmail.com - Ubuntu 19.10
Izvor slike: Amar Tufo - BLOG

U ovom slučaju, možete vidjeti da su svi podaci s mog naloga dostupni za pregled a ono što mi se najviše dopada, jeste što mogu da dodam nove podatke bez potrebe da otvaram Google Disk, tako da je ovo zaista korisna aplikacija. 

Što reći na kraju?

Ubuntu 19.10 je zaista zanimljivo ali i obogačeno izdanje ove mega popularne Linux distribucije. S obzirom na to da ne podržava 32-bitnu arhitekturu starijih računala, jasno je zašto neki neće imati mogučnosti da probaju novosti koje novi Ubuntu donosi. Uprkos gore pomenutim sistemskim zahtjevima, Ubuntu 19.10 je ipak moguće probati instalacijom Ubuntu Mate 19.10, Linux distribucije koja je bazirana na oficijelnom Ubuntu-u a istu razvija zajednica developera i Linux entuzijazista širom svijeta. No, ako ste kao i ja, osoba koja redovno prelazi sa Linux distribucije na Linux distribuciju te imate viška sistemskih karakteristika, onda preuzmite Ubuntu 19.10 iso, ubacite stik i iskusite novi Ubuntu 19.10 već danas. Veliki pozdrav i do čitanja . . . 

Share:

1 komentar:

 1. Fino napisan članak. Ubuntu 19.10 nisam koristio, ali sam zato prešao na Ubuntu Mate, koji već neko vrijeme pogoni moj HP EliteBook 8570p.

  OdgovoriIzbriši

Popularni postovi

Recent Posts