Nekoliko zanimljivosti o Terakoti vojsci koje sigurno niste znaliKada je Kineski car Ćin Ši Huangdi umro 210. god. pr. Krista, kažu da je bio najmoćniji čovjek na zemlji. Njegova vladavina trajala je ukupno trideset godina, prvo kao kralj a onda kao car 220. prije Krista. Riječ je o čovjeku koji je stvorio Kinesku državu, dao sagraditi najveću grobnicu na zemlji, Kineski zid te najpoznatiju vojsku u historiji - Terakotu vojsku. Evo nekoliko interestantnih zanimljivosti o Terakoti vojsci koje sigurno niste znali.

Za AmarTufo-BLOG,
piše: Amar TufoKineski car Ćin Ši Huangdi je bio toliko opsjednut zagrobnim životom, da je po dolasku na vlast 246. god. pr. Krista, naredio gradnju najveće grobnice na zemlji. Grobnica se danas nalazi u Lintong distriktu, Šanksi provinciji. Pričalo se kako je car nekoliko posljednjih godina svoje vladavine bio toliko paranoičan da je sazvao najbolje kipare iz cijelog kraljevstva da mu sagrade njegovu poznatu Terakota vojsku. 

Gradnja vojske je započeta paralelno sa gradnjom njegove grobnice. Kada su arheolozi 1970-ih godina prošlog vijeka počeli iskopavanja oko careva mauzoleja, otkrili su na 1 km dalje, 8500 terakota vojnika koji su okrenuti prema caru, čekali njegovu naredbu. 


Vjeruje se da je vojska izgrađena za samo tri godine. Za potrebe izrade samo jednog vojnika, bilo je potrebno oko 150 dana, dok je za izradu jednog konja, taj period bio znatno duži. Cio proces izrade, nadgledalo je oko 80 najboljih kipara koji su pod svojom komandom imali i do 10 ljudi, čime je u procesu izrade terakota vojske, učestvovalo oko 1000 ljudi. 


Grdanja jednog vojnika se sastojala od tri faze i to: kompaktne, nabijene gline za izradu stomaka, nogu te glave. Ruke i ostali detalji su naknadno dodavani a zatim se vojnik pekao te sušio. Proces sušenja je trajao i do mjesec-dva a nakon što se vojnik osuši, slijedilo je farbanje raznim pigmentima koji se i danas vide na većini vojnika. 


Vojnici su predstavljeni s takvom preciznošću da je moguće razaznati običnog vojnika od generala, konjanika, pješadije, strelca itd. Ono što je interesantno, jeste i činjenica kako ni jedan vojnik nije sličan a rastom su znatno viši nego prosječni ljudi. Terakota vojska od trenutka pronalaksa, predstavlja 8. čudo staroga svijeta i jedan od najboljih primjera kiparstva u historiji. 
Share:

Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi

Recent Posts