Amar Tufo - Nekoliko zanimljivih činjenica o prvom Kineskom caru koje niste znaliPostoji legenda o čovjeku koji je stvorio Kinesku naciju. Legenda kaže da je bio veliki ratnik, nemilosrdan tiranin željan moći, ali i čovjek opsjednut vječnim životom, čovjek koji je imao viziju, stvoriti najveću naciju na Zemlji. Evo nekoliko zanimljivosti o prvom Kineskom caru koje niste znali.

Za AmarTufo – BLOG

Piše: Amar Tufo

06.07.2020

[1] Njegovo pravo ime je Jing Čeng


Budući Kineski car je rođen oko 259. godine prije Krista, u malenoj ali dosta moćnoj državi Ćin, jednoj od sedam država perioda Zaračenih zemalja koje je kroz seriju reformi izraslo u moćnu državu koja će promijeniti sudbinu Kine za sva vremena. Pravo ime mladog kraljevića je Jing Čeng, a pošto mu je otac vladao jako kratko, on uskoro postaje novim kraljem.


[2] Postaje kralj sa samo 13 godina


Godine 246. prije Krista, njegov otac, kralj Žuangzijeng umire, tako da Jin Čeng postaje novim kraljem zemlje Ćin, sa samo 13 godina. Obzirom da je bio jako mlad, o državnim poslovima, brinuo se Lu Buvei, ministar i ljubavnik njegove majke Žao Ji.Pričalo se kako je Lu Buvei bio I otac mladog kraljevića po ljubavnoj aferi s njegovom majkom.


[3] Dao je razapeti svog generala Lao Ai


Prema kronikama Velikog historičara Sima Ćena, Lao Ai je bio odan general u službi mladog kralja i budućeg cara. No, u tajnosti je, pošto je Lu Buvei okončao svoju aferu sa kraljicom Žao Ji kako bi se domogao vlasti, predao njegovu majku Lao Ai-u koji je s njom izrodio dva sina.Sinovi su čuvani u tajnosti a cilj je bio da se jedan od njih postavi kao prestolonasljednik, što mladi kraljević nije mogao dopustiti.


Vrlo brzo su po kraljevskoj prijestolnici počele kružiti priče o ljubavnoj aferi kraljice Žao Ji i generala Lao Ai-a, tako da je kralj poduzeo korake kako bi toj zmiji odrubio glavu. Saznavši da je kraljević saznao za njihovu aferu, Lao Ai je ukrao kraljevski pečat što mu je dalo ovlasti da mobilizuje vojsku te krene put prijestolnice. Kako su se trupe pod zapovjedništvom Lao Ai-a približavale prijestolnici, nisu naišle ni na kakav otpor.


No, snage odane kraljeviću Jing Čengu, vrlo brzo pobiše vojsku kojom je komandovao Lao Ai a njegao snađe najgora sudbina. Mladi kraljević naredi da se Lao Ai zbog svog pokušaja puča i izdaje, rastrgne na očigled svoje majke koja je morala gledati kako konji radiru nesretno tijelo svog ljubavnika.


[4] Pokorio je svih šest država perioda Zaračenih zemalja te se proglasio carem


Zahvaljujući svom novom savjetniku po imenu Li Su koji je u mladom kraljeviću probudio duh velikog osvajača, Jing Čeng je pokrenuo seriju vojnih kampanja protiv šest zemalja tzv. Perioda Zaračenih zemalja (475 – 220. god. pr. Krista). Tih šest zemalja su bile: Ki, Yan Ču, Žao, Vei i Han. Vojne kampanje su bile tako brutalne, da se pričalo kako je svih šest zemalja palo u ruke zemlje Ćin u samo deset godina.


Prva zemlja koja je pala, je bila zemlja Han. Godine 229. pr. Krista, Ćin je iskoristio katastrofe i poplave koje su zadesile zemlju Žao, te je kralj Jing Čeng izveo napad na njenu prijestolnicu Handan te tako ovu zemlju pripojio zemlji Ćin.Tako je 225. pr. Krista, pala zemlja Wei, 223. pr. Krista, zemlja Ču, 222. pr. Krista, Jan i Dai, te na koncu 221. godine pr. Krista, zemlja Ki. Vojnim kampanjama, Jing Čeng je okončao višestoljetne ratove koji su bijesnili zemljom te se 220. god. pr. Krista proglasio za prvog Kineskog cara po imenu Ćin Ši Huangdi, čime je zapravo nastala Kina.

[5] Preživjeo je nekoliko atentata


Mladi kraljević Jing Ćeng je imao veliku želju da eliminiše sve druge zemlje koje su stajale na njegovom putu ka ujedinjenju Kine pod jednu vladavinu. Vladari drugih zemalja su tako unajmljivali najbolje ubice kako bi se zaustavio teror i ratna mašina zemlje Ćin.


Najpoznatiji atentat na cara, izveo je namjesnik zemlje Wei, po imenu Jing Ke. Njega je lično unajmio kralj zemlje Jan, po imenu Ksi, kako bi zaustavio budućeg Kineskog cara da prodre na teritorij zemlje Jan. Plan je bio da se kralj kidnapuje te zaustave njegove vojne kampanje, u slučaju da odbije, trebalo ga je ubiti. 227. god. pr. Krista, Jing Ke i njegov asistent Kin Vujang stigoše u Ksinyang, prijestolnicu zemlje Ćin, gdje ih je lično primio Jing Čeng.


Jing Ke kao poklon za budućeg cara, donese mapu sa prikazom Dukong, plodnih poljana zemlje Jan, te glavom generala po imenu Fen Vuđi, koji je izdao mladog kralja, te zatražio azil u zemlji Jan. Pričalo se kako je Fen Vuđi pristao na nagovor da mu se skrati glava te da ju ovaj ponese sa sobom pred budućeg cara, kako bi pokazao da zemlja Jan neće pružati utočište izdajicama. Došavši pred mladog kralja, Jing Ke je počeo odmotavati kartu u kojoj se nalazio skriven bodež.


Pred sami kraj, Jing Ke velikom brzinom izvuče bodež na kralja, ali se ovaj izmaknu te se dohvati svog mača koji se nalazio iznad glave. Obzirom da je samo kralj smio biti naoružan u palati, niko od njegovih namjesnika nije upozorio vojsku da je kralj u opasnosti. Dok se Jing Čeng borio za svoj život po palati, Jing Ke baci bodež koji se zabi u stub.Tada kralj svojim mačem, izbode svog atentatora osam put koji mrtav pade na pod. Istu sudbinu doživi I njego asistent kojeg kraljeva vojska ubi čim je ušla u palatu. Ovaj neuspjeli atentat, natjerao mladog kralja da pokrene strahovite kampanje protiv zemlje Jan, koju je kralj razorio i opustošio 222. god. pr. Krista.


[6] Naručio je gradnju Terakote vojske


Pričalo se kako je kralj bio toliko opsjednut vječnim životom, da je po dolasku na vlast 246. god. pr. Krista, naredio gradnju najveće grobnice na Zemlji, smještene u Lingtong distriktu, provincija Šanksi. Kažu kako je kralj nekoliko posljednjih godina svoje vladavine, postao tako paranoičan da je jednog dana, sazvao najbolje kipare iz cijelog kraljevstva, da mu sagrade čuvenu Terakotu vojsku.


Gradnja vojske je započeta paralelno sa gradnjom njegove grobnice. Kada su arheolozi započeli iskopavanja u okolini careva mauzoleja, otkrili su 1 km dalje, 8500 Terakota vojnika, okrenutih prema caru, čekajući njegove naredbe. Vjeruje se da je za izradu, samo jednog vojnika, bilo potrebno i do 150 dana, dok je za izradu jednog konja, period bio znatno duži. Vjeruje se kako je izrada cijele vojske, trajala 3 godine. Cio proces izrade, nadgledalo je 80 majstora pod čijom komandom je radilo po 10 ljudi, tako da se smatra kako je na izradi Terakota vojske radilo sveukupno 1000 ljudi kako bi se zadovoljila želja tvorca Kineske nacije.


[+] Reference


[1] Ukratko o zemlji Ćin

http://www.chinaknowledge.de/History/Han/qin.html


[2] Jing Ćeng – Biografija

http://www.chinaknowledge.de/History/Han/personsqinshihuang.html


[3] Šta krije najveća grobnica na Zemlji?

https://amartufoblog.wordpress.com/2019/09/23/tajna-kineskog-cara-sta-krije-najveca-grobnica-na-svijetu/

Share:

Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi

Recent Posts