Amar Tufo - Šta je to Longinovo koplje?
Koplje sudbine ili Longinovo koplje, je jedna od najvažnijih relikvija pomenutih u Bibliji. Riječ je o koplju kojim je Isusa na križu, proboo Rimski centurion Longin. Ne zna se kada je koplje napravljeno, ali se smatra da je u pitanju 1. vijek nove ere kada se desilo raspeće Isusa Krista. Tokom stoljeća, koplju se pripisivale mistićne moći te se vjerovalo da ko god posjeduje koplje, bit će nepobjediv.


Piše: Amar Tufo,
(BA) arheolog,
5. August 2020


Video: Šta je to Longinovo koplje?


Koplje je ušlu u legendu sa Križarima koji su se borili u Svetoj zemlji protiv muslimanskih okupatora, a u 8. vijeku, koplje je posjedovao i legendarni kralj Šarlamejn. Neki izvori pominju da je koplje otkrio srednjovjekovni Francuski hodočasnik po imenu Petar Bartolomej u 11. vijeku, mada taj navod nikada nije zvanično dokazan.

Samo koplje se sastojalo iz tri dijela, Hitler je imao samo jedan i to vrh koplja kojim je Isus proboden na Križu.Neki smatraju da se prvi dio koplja nalazi u Parisu, drugi dio je smješten negdje u Izraelu dok se treći dio, vrh koplja danas nalazi u Hofburgškoj palaći u Austriji.

Skeptici sumnjaju u autentičnost koplja koje se nalazi u Austriji jer postoje i druge, dosta dobre replike koplja tako da potraga za ovom lengendarnom relikvijom dalje traje sve dok neko ne dokaže suprotno. Sve ostalo je samo historija.

[+] Reference

[1] The spear of destiny

Share:

Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi

Recent Posts