Amar Tufo - Šta je to Zavjetni kovčeg?

Zavjetni kovčeg je najsvetija relikvija Jevrejskog naroda. Pominje se kao savez Boga i naroda Izraela nakon njihovog izlaska iz Egipatskog robstva.


Piše: Amar Tufo,

(BA) arheolog,

2. August 2020Zavjetni kovčeg je najsvetija relikvija Jevrejskog naroda. Pominje se kao savez Boga i naroda Izraela nakon njihovog izlaska iz Egipatskog robstva. Mnoge predaje opisuju da je kovčeg bio u potpunosti pozlaćen. Bio je jedan metar dug, 69 cm širok, 69 cm visok.


Na vrhu poklopca su se nalazila dva anđela, čerubina, koji gledaju jedan u drugog a u sredini se nalazio tron samoga Boga, kao simbol da je Bog uvijek uz narod Izraela.Unutar njega, Bog je stavio dva kamena tableta na koje je zapisao deset zapovjedi Jevrejskom narodu.


I dok jedni postavljaju pitanje da li je kovčeg ikada postojao, drugi arheolozi i historičari smatraju da bi kovčeg trebalo tražiti u Izraelu, u pećinama temelja Solomonovog hrama, na kojima danas leži džamija El Aksa.


Drugi pak smatraju, da bi kovčeg trebalo tražiti u Etiopijskom gradu Aksumu, no, ima onih skeptika koji smatraju da je riječ o dobroj replici i da je kovčeg ništa više do samo dobra legenda.

Share:

Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi

Recent Posts