Amar Tufo - Stablo svijeta Yggdrasil

 
Svijet Nordijske mitologije počiva na tzv. stablu svijeta, po imenu Yggdrasil. To je moćno drvo na kojem se nalazi devet svjetova Nordijske mitologije. Samo ime je izvedeno od Odina Strašnog (Yggr) te drasil što u prijevodu znači konj, tako je izvedeno ime Yggdrasil kao Odinov konj.


Piše: Amar Tufo,

(BA) arheolog,

21. Septembar 2020


Na njegovim velikim granama, bogovi redovno održavaju sastanke kako bi raspravili o sudbini svijeta i Midgarda, doma ljudi koji žive u jednom od devet svjetova Nordijskog kosmosa. U suštini, vrh Yggdrasila nastanjuju bogovi koji žive u Asgardu, u sredini je Mitgard, dom ljudi, te podzemlje koje je dom Hel, gospodarice podzemlja, kćeri Lokija i divovske žene Angrbode.


Prema jednom mitu, Odin je devet dana vjesio na ovom drvetu kako bi stekao njegovu mudrost. U mnogim tekstovima, Yggdrasil se opisuje kao najveće stablo na Zemlji. Njegove grane su se nadvijale nad devet svjetova i širile iznad nebesa.


Možda vas zanima i ovo iz Nordijske mitologije?


Držala su ga tri velika korijena: jedan se spuštao do Jutenhajma, doma ledenih divoa, gdje se nalazio Mimirov izvor; drugi je završavao u maglovitu Niflhajmu, blizu izvora Hvergelmira gdje je stanovao zmaj Nidhog, koji je glodao korijen kad god bi se umorio od žvakanja trupala; treći korijen je izbijao nadomak samog Asgarda, ispod Urdina izvora, gdje su bogovi održavali svoje sastanke.


Svakog dana, tri Norne po imenu Urd, Skuld i Vertandi, uzimale su vodu sa izvora te ju mješale sa zemljom, sprječavajući da Yggdrasilova kora trune. Na vrhu stabla, nalazio se jedan orao kojega je svakodnevno gnjavila vjerevica po imenu Ratatosk, koja bi prenosila neugodne primjedbe i uvrede zmaja Nidhoga.


Prema Voluspa edi pisanoj u 10. vijeku, pominje se kako se ispod korijenja Yggdrasila nalazi bunar sudbine; dok Snorri Sturluson, Islansdski historičar iz 12. vijeka, pominje da se tzv. Bunar sudbine nalazi na vrhu samoga stabla a ne na dnu, kako to pominje Voluspa eda.


Reference


[1] Yggdrasil, the world tree

Source: https://norse-mythology.org/cosmology/yggdrasil-and-the-well-of-urd/

Pristupljeno: 21.9.2020


[2] Cotterell, Arthur (2006)

Mythology of the Norse gods

Lorenz Books (USA), p 79, 80;

Share:

Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi

Recent Posts