Amar Tufo - Najveća piramida na zemlji [VIDEO]


 

Uvijek su nas učili kako je najveća piramida na Zemlji, ona faraona Keopsa u Egiptu. Međutim, najveća piramida na Zemlji nije smještena u Egiptu, nego u Meksiku.


For Amar Tufo – BLOG,

Author: Amar Tufo

29.10.2020
Video prilog: Velika piramida u Čoluli - Meksiko

Izvor: AmarTufo - BLOG


U pitanju je velika piramida u Čoluli, Meksiko. Piramida je vjerovatno korištena kao hram kojeg su Asteci sagradili u čast Kecalkoatla. Vjeruje se da je sagrađena oko 300. god. pr. Krista a od tog period do dolaska Hernana Korteza 1519. godine, piramida je konstanto dorađivana.


Piramida je visoka ukupno 66. m, zahvata površinu baze 450x450 i četri puta je masivnija nego Velika piramida u Gizi.Sastoji se od 4.45 miliona kamenih blokova dok se Velika piramida u Gizi sastoji od 2.5 miliona kamenih blokova. Kasnije su Asteci oko 1000-te godine, na vrhu piramide sagradili pomenuti hram u čast njihovog boga Kecalkotla.


Misteriozno je napuštena oko 8. stoljeća, a kasnije su prostor naselili Asteci. Kada je Kortez stigao u 15. stoljeću, masakrirao je oko 3000 domorodaca u samo sat vremena, ali piramu nije dirao, jer ju nije ni našao.


Nakon dugih ratova sa domorocima, navrhu brda ispod kojeg je ležala piramida, podignuta je crkva La Iglesia de Nuestra Senora de Los Remedios. Zahvaljujući upravo gustoj šumi te velikom brdu, piramida je ostala neotkrivena punih 2300. godina, sve do 19030. godine kada su arheolozi polahko počeli uklanjati zemlju te na svijetlost dana, otkrili najveću piramu na Zemlji.


Reference 


The world largest pyramid in Cholula, Mexico


https://www.sciencealert.com/the-world-s-largest-pyramid-is-hidden-under-a-mountain-in-mexico

Share:

Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi

Recent Posts