Polisulfid i njegova primjena u oblasti izrade IZO stakla

 


Tehnologija i tehnološki procesi u industriji napreduju iz dana u dan. Stoga je bitno da kompanije prate nove tehnološke trendove i da su uvijek u toku sa novitetima. Kada je rijeć o kompanijama koje proizvode stakla visoke namjene, tu su standardi i tehnološki procesi odavno ustrojeni tako da kompanije jedino rade na poboljšanju tehnološkog sektora dok se repromaterijali ne mjenjaju. U ovom članku, saznajte šta je to polisulfid i koja je njegova uloga u oblasti izrade IZO stakla? 


Šta su IZO stakla?


IZO stakla nisu nikakva novotarija te su odavno prisutna na tržištu. Tako se u posljednjih nekoliko godina u našoj zemlji javlja nekoliko ključnih kompanija u ovoj oblasti a vjerovatno vodeća kompanija trenutno jeste Saplast d.o.o Sarajevo, kompanija koja se uveliko pozicionirala kako na domaćem, tako i na stranom (Francuskom) tržištu. Pored Saplast-a, tu je i Rama Glas koji također proizvodi IZO stakla ali i kaljena stakla. Obje pomenute kompanije posjeduju jako dobro razvijen tehnološki proces izrade IZO stakala. Slika 1: Prikaz izgleda dvokomornog i trokomornog IZO stakla

Izvor stakla: www.pressglass.com


Kada se pomene termin IZO stakla, u praksi je njegovo značenje poprilično jednostavno. Ukoliko obratite pažnju na slici, onda možemo kazati da se jedno IZO staklo sastoji od jednog aluminijskog distancera debljine 14 ili 16 mm, dvije staklene ploče debljine 4 mm, stim što jedna ploča može imati staklo 4 mm Low-e ili nisko emisiono staklo dok je druga ploča stakla, sasvim obično 4 mm float staklo. Na slici se također da primjetiti prvi i drugi zaptivni kit.

Slika 2: Šema IZO stakla sa kompletnom strukturom

Izvor slike: https://zrcalo.hr/proizvodi/


Prvi kit čini butil koji veže aluminijski distancer za staklene ploče. Treba dodati kako se distancer puni molekularom radi sprečavanja nastanka vlage, zatim se staklo puni gasom ili argonom gdje primjesa argona može biti i do 90%. Nakon što se IZO staklo napuni gasom, odlazi do tehničara koji nanosi drugi kit ili polisulfid. Stim je izrada IZO stakla gotova. Svaka od komponenti pomenutih ovdje, igra jako važnu ulogu u izradi i kvaliteti IZO stakla. Primjera radi, IZO staklo se puni argonom radi jednake raspodjele toplote kroz cio element. 


IZO staklo također ima i Ug faktor koji nam govori koliko je neko staklo toplinski efikasno, drugim riječima, koliko se gubi energije kroz njegovu površinu. Svaka vrsta stakla je definirana faktorom prolaza topline Ug [ W/m2K ], koji nam prikazuje količinu toplinske energije u Watima [W] koja se prenosi kroz 1m2 staklene površine za 1°K ( stepen Kelvina ) razlike u temperaturi između dva prostora. Što je faktor prolaza topline niži to je bolja toplinska izolacija, odnosno manji toplinski gubici IZO stakla a samim time i prozora. Tako recimo, IZO staklo strukture 4/16/*4 može imati Ug=1.1 W/m2K, što ćete obično pronaći. 
Slika 3: Izgled strukture IZO stakla 4/16/*4 sa Ug faktorom 1.1

Izvor slike: shorturl.at/fwxS5


Sad kad znate šta je IZO staklo, što će mu onda polisulfid i kakva je njegova uloga? 


Polisulfid i njegova uloga u IZO staklo?Slika 4: Izgled Fenzijevog ThioverF1 polisulfida

Izvor slike: https://www.fenzigroup.com/en/thiover


Na polisulfid možete gledati kao na dvokomponentno ljepilo. Ono se obično isporučuje u buradima i to komponenta A koja je obično teška oko 190 litara i komponenta B koja teži oko 19 litara. Dok sam radio za Saplast d.o.o Sarajevo, kao referent nabavke, jedne prilike je ušao tehnički direktor od kojeg sam i naučio ove stvari, te počeo da objašnjava zašto se polisulfid isporučuje u dvije komponente? 
Slika 5: Kompletirano IZO staklo sa polisulfidom

Izvor slike: http://shorturl.at/tFGHY


Naime, moj direktor je to objasnio kako se dvije komponente prije nanosa mješaju da bolje vežu, jednom kada tehničar za robotom za silikoniranje nanese vrući polisulfid koji  ima izgled i strukturu katrana. Postoji i jednokomponentni polisulfid koji se primjenjuje u slučajevima kada je potrebno hitno izraditi IZO staklo gdje se jednokomponenti polisulfid dosta brže suši nego dvokomponentni polisulfid. Uglavnom, pošto staklo prođe kroz robotsku presu koja spaja staklene ploče na distancer, te se staklo napuni gasom, tehničar nanosi polisulfid oko cijelog staklenog elementa. Kroz neki period, polisulfid se osuši i stvrdne, što je prikazano na slici 5. 


Bitno je znati da kompanije koje rade za strano, Francusko tržište, prolaze poseban certifikat po imenu CEKAL kojim kompanija dobija prava za izradu i plasiranje svojih stakala na pomenutom tržištu. Stim u vezi, repromaterijal, posebice staklo ali i polisulfid, mora imati potvrdu dobavljača da je u CEKAL-u. U slučaju Fenzijevog polisulfida ThioverF1, on ima CEKAL. 


Kada je u pitanju staklo, nas ne zanima uopšte debljina stakla, nego nas interesuju premazi, da li su ti premazi u CEKAL-u ili ne. Primjer bi bio Euroglasov SILVERSTAR premaz, specijalna stakla sa premazom po imenu SILVERSTAR koja imaju CEKAL ili Saint Gobain SKN154, vrsta stakla sa premazom koji je također u CEKAL-u. 


Sada znate šta je IZO staklo a šta je polisulfid i koja je njegova primjena u IZO staklu. Ukoliko Vam se dopada ovaj članak, podijelite ga dalje, ostavite vaše komentare ispod i do čitanja. 

Share:

Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi

Recent Posts