Šta su to roletne i šta čini jednu roletnu?

 


Svi ste barem jednom negdje vidjeli ove roletne na prozorima svoje kuće ili kuće vašeg susjeda. Vjerovatno ste se zapitali kako se one izrađuju, šta čini ovu jednu roletnu itd? Pošto jako malo portala piše o ovakvim temama, evo iz prve ruke u ovom članku nekoliko stvari o roletnama.


Svaka roletna se sastoji od nekoliko ključnih komponenti a prije svega to su lamele. Upravo lamele čine ono što se tehnički naziva plašt. Dimenzije plašta ovise o dimenzijama vašeg prozora tako da klijent ima mogučnost da firmi koja će raditi roletnu za njegov prozor, da prethodno izmjerene dimenzije prozora ili da firma pošalje svoje ljude koji će na licu mjesta uzeti dimenzije nakon čega se pristupa izradi cjelokupne roletne. Slika 1: Podfasadna roletna sa elektromotorom (on se nalazi u gornjoj kutiji)

Izvor slike: https://www.facebook.com/bihac.aluprof/posts/2633970793539143/


Imajte na umu da roletne mogu biti vanjske i mogu biti podfasadne kao što je prikazano na slici gore. Kada su u pitanju djelovi roletne, svaka se roletna sastoji od nekoliko komponenti a prije svega to su lamele koje dolaze u raznim bojama (RALOVIMA), dimenzijama itd. Uglavnom se za izradu prozorskih roletni koristi alu lamela 39 mm koja opet može biti u raznim ralovima po želji kupca. 
Slika 2: Alu lamela 39 mm RAL 9006

Izvor slike: https://www.medle.si/multi-rollbox-hr


Gornja alu lamela ima poliuretansku ispunu što joj daje znatno veću čvrstoću, žljeb joj je dosta širi tako da prilikom navlačenja na plašt, lamela neće zapinjati u gornoj kutiji gdje se plašt navlači na osovinu koja drži pomenuti plašt. U našoj zemlji postoji nekoliko firmi koje dobavljaju aluminijske lamele a jedna od njih je svakako BHRoll a treba pomenuti i Europrofil - Mostar. Jedna od kompanija koja vrši izradu, projektovanje i montažu roletni je Saplast d.o.o Sarajevo za koju sam radio kao referent nabavke repromaterijala, gdje sam između ostalog dobavljao komponente za roletnu. Slika 3: Završna aluminijska lamela 48 mm | Dvokanalna

Izvor slike: https://markiza.rs/Proizvod/aluminium-end-slat/


Pored aluminijske lamele 39, plaštu je potrebna aluminijska završna lamela 48 mm koja se dodaje na dnu plašta. Na gornoj slici je prikazana završna lamela 48 mm dvokanalna (dva žljeba) ali se praktikuje upotreba sa jednim žljebom. Na ovu lamelu se dodaju dva PVC čepa koji sprečavaju da se plašt u potpunosti uvuće u PVC kutiju koja sadrži osovinu i druge komponente roletne. 
Na slici je prikazan PVC čep koji se montira za završnu lamelu. Čep je prikazan iz kataloga firme BHRoll d.o.o Sarajevo a moguće ga je dobaviti i iz Europrofila. Kao što vidite, čep je dimenzija 28 mm a isporučuje se u raznim ralovima kao što je bijela, braon, crna, siva. 
Bitno je znati da svaka roletna počinje od svoje montažne kutije. Kutija može biti PVC ili aluminijska. Unutar te kutije montiraju se komponente kao što je osovina, reduktor ili puž, pvc čašica osovine, stirodurska ispuna te aluminijske podjele. 
Kao što vidite na slici 5, prikazan je izgled jedne PVC kutije unutar koje se nalaze ključni dijelovi koji drže plašt roletne. Sivi materijal koji vidite na slici je stirodurska ispuna a prikazana je podjela roletne načinjena od PVC-a te osovina na koju se montira plašt roletne metalnim zakačkama. Nakon sklapanja kutije te postavljanja pomenutih komponenti u kutiju, pristupa se montaži plašta. Jednom kada se plašt sačini, u rolovanom stanju se dostavlja majstoru koji vrši čepovanje lamele. Svakoj drugoj lameli se dodaje pvc čep dimenzija 37 mm što je prikazano na slici dole. 
Na gornjoj slici 6 možete vidjeti kako cijela jedna roletna izgleda sa svojom kutijom (u pitanju je aluminijska kutija 45* | 165) pratećim plaštom i ostalim komponentama. Uglavnom, njeni dijelovi označeni brojevima su sljedeći.


Slika 7: Dijelovi roletne prema brojnom redu

Izvor slike: www.europrofil.ba


Evo kako ti dijelovi izgledaju prije montaže na kutiju. 
Prikaz stvarnih dijelova koji čine roletnu sa aluminijskom kutijom 45* | 165. Uglavnom, dijelovi su slični kod montaže bilo koje druge kutije samo što se nazivi ponekada razlikuju. Primjera radi, gurtšajba koja se montira na bočni poklopac kutije se još naziva i puž. Na njega se montira kuplung a na kuplung se kasnije montira pvc čaša na koju majstor kasnije navlači osovinu, zatim metalnim zakačkama montira plašt na osovinu. 


Uglavnom, kada se svi ovi dijelovi poslože, roletna sastavi, ona se na licu mjesta testira a ova roletna gore ne koristi motor nego automat sa kaišom. Mada za podizanje roletne se sada koriste i ugrađuju elektromotori od 17-30 Nm zajedno sa kurblom koju možete koristiti za podizanje plašta u slučaju da nestane struje itd. Ovo bi bilo ukratko šta je to roletna i dijelovu koji ju čine. Ako vam se dopada članak, ostavite komentar i podijelite ga dalje. 

Share:

Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi

Recent Posts