15. Mart 44. godine prije Krista | Dan kada je ubijen Gaj Julije Cezar

15. Marta 44. godine prije Krista, ubijen je Gaj Julije Cezar, najmoćniji čovjek Rimske republike. Rođen 100. godine prije Krista, već kao mlad je pokazao izuzetne političke sposobnosti.


Video: Smrt Gaja Julija Cezara

Izvor: www.youtube.com/c/amartufo

U 16. godini svog života, oženio se Kornelijom, kćerkom Rimskog konzula Lucija Cornelija Cine. U vrijeme Cezarove ženidbe, Rim je bio usljed građanskih ratova između Lucijan Kornelija Sule, te Cezarovog ujaka Gaja Marija I njegovog saveznika Lucija Kornelija Cine.Nakon Suline pobjede, priča se da je Sula naredio Cezaru da se razvede Kornelijom, te priključi novom režimu, što je Cezar odbio. Nakon toga, Sula je izjavio kako u Cezaru vidi stotine Marija. Cezar je ostao ponajbolje upamćen po Galskim ratovima koji je vodio između 58. pr. Krista do 50. god. pr. Krista koji su ga učinili najvećim generalom i vojskovođom svoga doba, te najmoćnijim čovjekom Rima.

Ubijen je 15. Marta 44. godine prije Krista, na dan Martovskih ida, kao rezultat zavjere koja se kovala protiv njega. Njegovim ubistvom, Rimska republika ušla je u seriju novih građanskih ratova koje će okončati nekoliko godina kasnije Julije Oktavijan, koji će 27. god. pr. Krista postati prvim carem Rima. Sve ostalo je historija.

Share:

Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi

Recent Posts