323. god. pr. Krista | Smrt Aleksandra Velikog [VIDEO]

 

323. godine prije Krista, u Babilonu umire Aleksandar Veliki, jedan od najvećih osvajača i vojskovođa u historiji. Rođen 356. god. pr. Krista, u Peli, prijestolnici tadašnje Makedonije, kojom vlada njegov otac Filip. Već kao mlad, Aleksandar je sa 13. godina vodio jednu očevu jedinicu u čuvenoj bitci kod Keroneje 338. god. pr. Krista.

Video prilog: Smrt Aleksandra Velikog

Izvor: www.youtube.com/c/amartufo

Sa Filipovom smrću, 336. god. pr. Krista, Aleksandar preuzima Makedonski prijestol, te kreće u stvaranje soptvenog kraljevstva. 1. Oktobra, 331. god. pr. Krista, u čuvenoj bitci kod Gaugamele, Aleksandar je uspio poraziti veliko Perzijsko cartsvo, čime se proglasio za kralja Azije, te krenuo u vojne kampanje koje su trajale punih 12. godina, stvorivši carstvo koje se protezalo od Grčke, Makedonije, Egipta, Turske, Irana, Iraka, Afganistana, Pakistana, došavši sve do Indije.

Tim vojnim kampanjama, došao je kraj 323. godine prije Krista, kada veliki osvajač umire u svojoj 32. godini života, a sa njim se raspalo i njegovo golemo carstvo u čuvenim sukobima diadoha, Aleksandrovih generala koji su uspili kasnije stvoriti sopstvene države. Lik i djelo Aleksandra Velikog, zauvijek je palo u historiju, gdje i danas dan zaokuplja maštu ljudi širom svijeta.

Share:

2 komentara:

  1. Aleksandar Veliki je zasigurno jedan od najvećih osvajača u historiji. Njegove ideje, vojne taktike, i strategija su i dalje u uporabi nakon skoro 3000. godina od njegove smrti. Definitivno jedan od mojih omiljenih historijskih ličnosti. Članak je super, kratak ali jasan. Pohvala za video prilog, također.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, Aleksandar je osigurao svoje mjesto u historiji za sva vremena. Osim toga, čovjek nije upamtio, skor, niti jedan poraz u svojim vojnim kampanjama, nekoliko je puta bio ranjen, ali je uvijek izlazio kao pobjednik.

      Izbriši

Popularni postovi

Recent Posts