Helenistički grad Daorson

Daorson je helenistički grad smješten u Ošanićima kod Stoca. Podignut još u 5. stoljeću prije Krista, grad je doživjeo vrhunac u 3. stoljeću prije Krista kada je bio trgovačkim centrom bogate i luksuzne robe koja je stizala iz grčkog svijeta. Grad je dobio ime po Ilirskom narodu Daorsi koji su grad naseljavali, te se obogatili zahvaljujući trgovanju luksuznom grčkom robom, stvorivši tako izuzetno važan helenistički kompleks u našoj zemlji.

Video prilog: Helenistički grad Daorson

Izvor: www.youtube.com/c/amartufo

Roba se dopremala putem rijeke Narone (danas Neretva), te se kasnije razvozila dalje u unutrašnjost zemlje. Grad je ponajbolje poznat po čuvenim kiklopskim zidinama koje su, kao i sam grad, sagradili grčki majstori što je sjajan primjer helenističkog utjecaja u našoj zemlji. Spletom neprilike, te vojnih intervencija Rimljana protiv Ilirskih naroda na ovim prostorima, grad je doživjeo strahovitu sudbinu, kada je u 1. stoljeću prije Krista, porušen i opljačkan, tako da više nikada nije bio naseljen.

Ukoliko Vam se članak dopada, podijelite isti na društvenim mrežama, ostavite komentar, sugestije, SUBSCRIBE na moj YouTube kanala, do čitanja!!!

Share:

2 komentara:

  1. Čitao sam o ovome gradu, a imao sam priliku da ga lično posjetim, obiđen njegove impresivne kiklopske zidine. Ono što mi je još pažnju privuklo jeste činjenica da je Zdravko Marić, arheolog koji je istraživao grad 70-tih godina prošlog vijeka, smatrao kako se u gradu nalazio hram Kadma i Harmonije. Usput, jako interesantan video prilog, moglo se još dosta toga reći, ali i ovako je fino urađeno.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da Marić je radio ovaj grad, te kasniji istraživači. Ono što je još interesantno da je grad Daorson bio tema mog dodiplomskog rada 'Doba helenizma na tlu Daorsa' gdje sam pisao o svim pojedinostima kako helenizma, tako i ovog grada. Važno je znati kako su Daorsi bili jedan od dva naroda koji su kovali sopstven novac, a da su Delmati zapalili grad u 1. stoljeću prije Krista prije nego što su prešli na stranu Gaja Julija Cezara, ali je to sasvim druga priča.

      Izbriši

Popularni postovi

Recent Posts